onsdag 25 maj 2011

Tekniktips - Vikt ask med lock

Idag tänkte jag, Lina/Pyssellina, visa er hur man enkelt kan göra en ask med lock som man sen kan altra.
Man behöver två kvadratiska papper, ett ska vara 1-1,5 cm mindre än det andra (beroende på tjocklek, ju tjockare papper desto större skillnad).

Ta det mindre av papperna och gör ett kryss i mitten på insidan med hjälp av en linjal eller något annat rakt. Det gör du enklast genom att lägga linjalen på diagonalen som på kortet och dra ett streck ungefär i mitten av pappret. Sen gör du likadant på andra hållet så du får ett kryss i mitten. det är inte så noga hur du gör det för det ska bara vara till hjälp när du viker så det kommer inte att synas sen.

Efter det viker man in alla hörnen mot mitten.


Sen viker man ena sidan in mot mitten och sedan motsatt sida. Vik upp och gör likadant åt andra hållet och vik upp igen.
Klipp sedan i vecken som blir.


Sen viker du upp mittendelen så att du kan ta de två flärpar som blir för att göra en kant. Sen viker du mittendelen över flärparna och trycker till. Gör likadant med motsatt sida.

Asken är klar. Om man vill att alla spetsarna i botten ska sitta fast kan man limma eller sätta en bit dubbelhäftande tejp under dem.
Locket gör du likadant men av det större pappret så att det går över själva asken.


lock                               botten

 
Vill man göra ett lock med kortare kant gör du några extra veck. Klipp som vanligt. Vik sedan sidan mot det första vecket du gjorde innan. Gör så på alla fyra sidorna.
 


Vik sedan över mittendelen så man får en kant. Man får fästa den mot kanten för att den ska stanna kvar.Här är asken och locket med den kortare kanten.


Här har jag använt en lite tjockare tapet. Den ser mer ut som en svamp än en ask, helt fel tapetval :)Jag hoppas att ni förstår hur man viker asken, det var inte helt lätt att beskriva med ord. Hoppas bilderna hjälper. Ber även om ursäkt för den skiftande fotokvaliteten.1 kommentar:

Mikaela sa...

Den var ju störtcool, gillar svamplook :D Den där tapeten skulle göra sig fin på en LO!