onsdag 1 december 2010

Tekniktips - Hur man bäst fotar sina alster!

Idag tänker jag bjuda på ett "oscrappigt" tips! Fast scrappigt ändå, i slutändan liksom.

Av och till så är det diskussioner bland scrappare om man ska fota eller scanna sina alster, och hur man fotar dom bäst. Jag fotar ju alltid, eftersom jag alltid använder skrymmande dekorationer. Scannar man med stora dekorationer så får man fula skuggiga områden... det vill inte jag! Jag har använt mig av två olika sätt när jag fotat, både lågbudgetvarianten och den som kostar lite mer. Jag börjar med den billigare, som alla kan få till.


Här fotar jag, i mitt kök, på köksbordet, med alstret vänt mot fönstret. Jag har två stycken tjocka, vita pappskivor, som blev över när vi skulle kasta tavelramar. (Tog ut litografierna, och så låg dessa bakom. Tror att det är såna här man gör passepartout av.) En lutar jag lite mot hushållspappret, den andra lägger jag kant i kant med den övre. Det är viktigt att i alla fall den man siktar på är fläckfri, den som står upp här är det.


Jag tar ett foto på bara det vita arket som står upp, det är viktigt att det inte kommer med något annat än just bara vitt! Därav vikten av inga fläckar! Sen ställer jag in vitbalansen i kameran...


Klickar in mig till vitbalans, väljer egen vitbalans, och väljer ovanstående foto som standard. Då har jag "lärt" kameran vad som är vitt! Fotona blir inte blåa, gula eller nåt annat i den stilen, utan nu är allt vitt verkligen vitt.


Så här ser det ut när jag har ställt upp mitt alster inför tagningen. Jag bryr mig inte om att ställa det på ett staffli eller nåt. Gjorde det i början, men störde mig på att jag inte alltid fick bort hela staffliet när jag beskar sen. Det går bra bara att luta det mot pappskivan.


Så tar jag några foton ur olika vinklar på mitt alster, för att säkert få med ett bra foto. Nu spelar det ingen roll om det kommer med "skräp" på sidorna, det klipper jag bara bort i iPhoto sen.


Sen skär jag till fotot, rätar upp det om det behövs. Jag justerar färgton, temperatur, skärpa och liknande, sen är det klart. Med denna tekniken går det att få relativt bra foton även när det är mörkt ute.

Men idag fotar jag alltså lite annorlunda. Vi införskaffade ett ljustält från ett företag som sålde på Tradera. Däremot ställer jag fortfarande in vitbalansen på samma sätt som ovan.


Här är hela studion uppmonterad, saknas bara kameran - men den håller ju jag i. Ett stativ, som min man fick i julklapp av mig för många, många år sen kommer nu till användning så fort jag ska fota något. På köksbordet ställer jag upp tältet (det ligger en vit handduk under tältet för att stadga upp det hela lite), monterar den vita bakgrunden, ställer upp de två lamporna och tänder kökslampan. De två lamporna är 150-wattare köpta på Rusta, kökslampan har jag tänd för att få lite ljus ovanifrån med. Även om strålkastarna bara är på 150W så alstrar de en hel del värme, därför kopplar jag dom alltid till en grendosa med strömbrytare, så jag kan slå av lamporna när jag inte knäpper själva kortet. När man fotar scrapp-alster så är det ju en del pill och lirkande för att få det att stå upp i tältet som man vill. Skulle då lamporna vara tända samtidigt, ja då kan jag lova att man inte fryser!


Till tältet hör fyra bakgrunder, vit, röd, blå och svart. Jag har ännu inte testat att fota med svart bakgrund, kanske skulle testa det någon dag, när jag har något vitt/ljust alster?! Man fäster upp den bakgrund man vill ha med kardborre inne i tältet.


Fotosessionen avslutad för denna gång, jag håller på att plocka ihop. Sparar alltid de tomma rullarna till aluminiumfolien, eftersom de är riktigt långa och mycket stadiga. Visste ju att jag skulle få användning för dom! Jag har klätt en sån rulle med lite presentpapper, och sen rullade vi upp bakgrunderna en och en på rullen. Inga veck, lätt att för vara, och lätt att ta fram. Tältet ligger ihopvikt under rullen, snart svänger jag ihop det ännu mer, och stoppar ner det i en liten påse.


Hela fotostudion är ihopplockad och klar att ställas in i bokhyllan. I lådan får de båda strålkastarna plats tillsammans med ett litet Gorilla-stativ, den stora, externa blixten i sitt fodral, det stora objektivet, kameraremmen, fototältet i sin påse, grendosan och rullen med bakgrunderna. Det stora stativet får dock inte plats, det är alldeles för stort, men det lägger jag sen ovanpå bokhyllan.

Hoppas ni fick lite matnyttiga fototips där, så att ni kan fylla vårt forum med snygga foton på era läckra alster sen! Ha det gott!!

//DT Linda

6 kommentarer:

Marie sa...

Perfekt precis vad jag behöver! Fototips! Är lite kallt att fota ute nu.
Tack och kram
Marie

NHL sa...

Väldigt bra tips, Linda! Fotograferandet är verkligen ett problem. Även med en vanlig kamera funkar ett fototält bättre än bara blixt ju, så det blir billigare att köpa ett sådant än en ny systemkamera! :-D
Bra skrivet!

snojbi sa...

Jättebra tips

Essmo sa...

vilka bra tips! Det där med att ställa in vitt i kameran var ju kalas å veta, kram kram!!

Anonym sa...

Tack så mycket! Vad kul att se hur någon mer fotograferar!

Petra sa...

Tack för tipset. Måste kolla om jag har vitbalans på min kamera, är nog därför mina inomhusbilder blir gula.