onsdag 3 november 2010

Tekniktips - snöeffekter

Vi börjar närma oss både jul och vinter och då kan det vara kul att skapa alster där man framhäver två  av denna tids viktigaste element: frost och snö. Jag ska idag pressentera tre olika tekniker för att få fram effekten av frost eller snö.

Stickles
Detta är antagligen den enklaste och billigaste metoden för att få fram en frostig effekt på alstret. Stickles är en form av glitterlim, som efter att det torkat, bildar en transparent glittrig yta. Det som behövs är färgen Stickles Frosted Lace och eventuellt en pensel. Flaskan har en väldigt smal pip som gör det lätt att placera glittret på små ytor. Däremot tycker jag att det är lättare att använda en pensel till att fördela glitterlimmet över större ytor.
Resultatet blir ett ganska diskret glittrande som påminner väldigt mycket om just frost.
Snöpenna
Vill man ha något mera snöaktigt så är snöpenna eller puffy velvet ett bra alternativ. För denna metod krävs en snöpenna och en värmefön / embossingfön (vanlig hårtork är inte lämplig då den inte kommer upp i samma temperatur). Här använder jag en pappersblomma för att visa effekten:
Följ pennans anvisning om den måste skakas innan användning och måla sedan på de ytor som du vill ha snöeffekten på.
Ha gärna värmefönen igång och hetta genast upp färgen så att den börjar puffa upp. Här gäller det dock att vara försiktig så att färgen i värms för länge då den kan blir brunbränd.
Resultatet blir en matt uppuffad yta:
Ska färgen torka innan upphettning eller inte?
Med den penna jag använder blir det stor skillnad mellan om färgen torkat innan eller inte. Den torkade färgen puffar inte alls lika mycket som den riktigt fuktiga. Vill du ha mycket puff så värm innan den hunnit torka.
Mitt tips är dock att man använder Stickles Frosted Lace på den uppuffade ytan. Då får man ett riktigt frostigt kallt utseende på snön!
Embossing
Det sista snötipset är om man vill få en snöaktig ram på sitt alster. Ett sätt att göra det är genom att embossa med vitt pulver.
Material: transparent embossingdyna typ VersaMark, vitt embossingpulver och värmefön.
Dra stämpeldynan längs pappret där du vill att snöeffekten ska vara.
Häll på embossingpulvret och skaka bort det som är överflödigt.
Värm med fönen tills pulvret smält.
Här kan man få olika effekter genom att använda eller kombinera olika typer av embossingpulver med eller utan glitter.
Hoppas att du har fått lite inspiration till hur du kan skapa vinterkänsla med snö och frost på dina alster.
Lycka till!

3 kommentarer:

Ina sa...

TUSEN TACK för tips, allt mottages tacksamt.

Kram
Carina

snojbi sa...

Tack för bra tips

tulpanen sa...

Tackar för tipsen!